Spot-on Marketing Logo Main

marketingtips

10x waarom bloggen in 2023 nog steeds een goed idee is!

Waarom bloggen in tijden van sociale media, gekke dansjes op TikTok en influencers? Ontdek 10 redenen waarom bloggen nog steeds een érg goed idee is!
waarom bloggen?
wat is een blog? 10 redenen waarom bloggen een goed idee is

Als je met je bedrijf online gevonden wil worden, dan wordt vaak gezegd dat je moet starten met een blog. Wat een blog is, kun je hier lezen. Maar waarom bloggen in tijden van snelle sociale media, gekke dansjes op TikTok en influencers die letterlijk springen om aandacht? Is bloggen niet dood? 

Nee, hoor! Bloggen is nog steeds zeer alive and kicking! Het is en blijft een geweldige manier om je kennis en expertise te tonen aan de buitenwereld. En om op die manier meer verkeer te krijgen.

Meer nog. Er zijn heel wat redenen waarom beginnen met een blog écht een goed idee is, of je nu blogt als influencer of zakelijk, ter ondersteuning van je onderneming. En in dit artikel probeer ik je daar in ieder geval van te overtuigen ;-). 

Maar toegegeven, bloggen is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt tijd, volharding en discipline. En het heeft nog enkele andere nadelen die ik ook hieronder bespreek. Zo kun je tegen het einde van het artikel in volle eer en geweten beslissen of bloggen al dan niet iets voor jou is

Klaar om erin te vliegen?

Inhoud

Als je met je bedrijf online gevonden wil worden, dan wordt al snel gezegd dat je moet starten met bloggen. Maar wat is een blog? En hoe begin je een blog?

Er zijn heel wat misvattingen over wat een blog precies is. Te vaak wordt nog gedacht dat het niet meer is dan een online dagboek waar je je diepste zielenroerselen met het internet deelt. En ja, dat was het eigenlijk wel in de beginjaren van het internet.

Maar ondertussen zijn er heel wat bloggers/influencers die met professioneel bloggen geld verdienen. Of coaches en kennisondernemers die dankzij hun blog leads verzamelen en zo meer klanten krijgen.

In dit artikel leg ik je uit wat een blog is en hoe je een eigen blog start.

Sommige links in deze blogpost zijn affiliatelinks. Dat wil zeggen dat als je iets via deze links koopt, ik hierop een kleine commissie ontvang. Dit heeft echter geen gevolgen voor jou als koper. Maar het helpt me wel om Blogstudio te onderhouden :). Dank je wel! 🙏

Ontvang je nieuwe blogposts graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Waarom bloggen? 10 redenen

1. Dankzij je blog word je gezien als dé expert in je niche

Ik had het al even aangehaald in de inleiding: bloggen is een zeer goede manier om jezelf te profileren als dé (bescheidenheid is nergens voor nodig) expert in je niche. Of je nu hobbymatig een blog start of je blogt als aanvulling voor de marketing van je onderneming, je zet jezelf als expert in de markt voor je doelgroep.

Hoe meer teksten en artikels je schrijft, hoe meer je je autoriteit opbouwt. En voor je het weet (tadaa!) ben jij dé persoon die wordt gezien als de topspecialist over veganistisch koken, ADHD bij volwassenen of haarverlies bij honden.

Bloggen laat je ook toe om je eigen stem en persoonlijkheid te tonen en je zo te onderscheiden van je concurrentie. Lezers zien (of lezen) wat jou jou maakt. Ze maken kennis met de persoon achter de site en de blitse foto’s. Dit ben jij. En voelen ze een klik met wat je schrijft, dan ben je een grote stap dichter bij een nieuwe volger of klant.

Start je je blog vooral als hobby en denk je nu (met dank aan die vreselijke bescheidenheid die we allemaal met de paplepel hebben meegekregen): “Maar ik ben helemaal geen expert! Hoe kan ik bloggen over gezonder leven als ik zelf nog mijn weg aan het zoeken ben?”

Geen nood! Ook dat is het mooie aan bloggen. Je hoeft helemaal niet te starten als expert. Er zijn heel wat bloggers die gaandeweg hun expertise opbouwen. In het voorbeeld van gezonder leven: neem je lezers mee op je reis naar een gezonder leven, met alle uitdagingen, met vallen en opstaan. Weinig is echter dan dat!

2. Bloggen is de ideale creatieve uitlaatklep, en jij bent de baas

Ooit gedroomd om zelf je magazine uit te geven? Wel, met bloggen doe je precies dat, zij het in online vorm. 

Het grote verschil? Jij bent de baas. Je bent zowel journalist, als redacteur, als eindredacteur als hoofdredacteur, met volledige creatieve controle. Jij bepaalt wat er in je tijdschrift – pardon – blog komt en wat niet. Zalig toch?

3. Je inspireert anderen

Bloggen is een geweldige manier om anderen te inspireren. Dankzij je raad en advies leren mensen hoe ze beter kunnen omgaan met HSP, of welke boeken ze absoluut moeten lezen, of hoe ze met hun site op de eerste plaats in Google komen, of …

Via bloggen kun je je passie en expertise op een creatieve manier met anderen delen. En je creëert er tegelijkertijd ook zoveel impact mee!

Je bereikt mensen die nood hebben aan je advies en helpt hen om hun probleem om te lossen of hun leven op een positieve manier te veranderen. Je blog maakt een verschil. Als dat geen mooie reden om te beginnen bloggen is…

4. Met een blog vinden meer bezoekers je website

Of je nu een bedrijf hebt of hobbymatig blogt, je wil ongetwijfeld verkeer en bezoekers. En daarvoor moet je gevonden worden. En is bloggen nu net niet 1 van dé beste manieren om verkeer uit zoekmachines aan te trekken?

Waarom? Omdat Google en co houden van websites die geregeld nieuwe kwaliteitsvolle content aanbieden die hun gebruikers tevreden stelt. Want als hun gebruikers tevreden zijn, dan zijn zij dat ook.

Door regelmatig sterke content of een goede blog te schrijven, zal je verkeer uit de zoekmachines toenemen en je autoriteit groeien.

En zo krijg je meer en meer de juiste mensen uit je niche naar je website. Mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Mensen die misschien je producten of diensten willen kopen. Mensen die je trouwe fans en volgers worden.

Belangrijk hierbij is wel dat je het slim aanpakt, en rekening houdt met SEO of zoekmachine optimalisatie. Daarover zal ik je een andere blogpost met plezier meer over vertellen.

5. Je blogberichten kunnen een tweede leven leiden op sociale media

Ik ga niet liegen. Goede blogartikels schrijven vraagt tijd. Erg veel tijd zelfs. En hoewel een goed uitgewerkt artikel die tijd metterijd (pun not inteded) terugverdient, wil dat niet zeggen dat je al die mooie content niet op een andere manier kunt hergebruiken.

Op social media bijvoorbeeld! Of in je nieuwsbrief.

Hoe? Enkele ideetjes…

 • Maak een infographic van de belangrijkste informatie en deel die op Facebook of Instagram.
 • Bestaat je artikel uit concrete tips, zet deze in een opvallende carrousel op Instagram.
 • Lok engagement en interactie bij je volgers uit door een opvallend citaat uit je artikel te delen. 
 • Hergebruik je artikel in een e-mailautomatisatie.

 

10 redenen waarom bloggen een goed idee is

6. Je kunt geld verdienen met een blog

Aha, nu komen we misschien wel bij de kern van de zaak (yeps, spits maar even extra de oren!). Het wordt soms niet gezien als bon ton om hierover te spreken, maar dat is flauwe kul. Want uiteindelijken verdienen we toch allemaal graag geld? Zeker aan iets waar we hard aan werken, zoals een blog?

Dus… let’s talk about the money.

Kun je geld verdienen met een blog? Het goede nieuws: yes! Het minder goede nieuws: het gaat niet vanzelf. Het is met andere woorden niet gemakkelijk.

Er is ook een verschil tussen geld verdienen, en geld verdienen.

Als je blog een onderdeel is van je bedrijf en online marketingstrategie, en vooral dient om potentiële klanten en nieuwe leads aan te trekken voor je (high-end) producten of diensten, dan kan dat vlot gaan.

Droom je er echter van om fulltime blogger te worden en te leven van de (passieve) inkomsten die voortvloeien uit je blog, dan is de uitdaging een pak groter.

Maar het is te doen.

Bloggers verdienen vaak geld via een combinatie van advertenties, affiliate marketing, freelance werk en gesponsorde berichten. Wil je je diensten of producten via je blog verkopen, dan moet je eerst je publiek opbouwen.

Alles start in ieder geval met een slimme strategie en een duidelijk plan. En erg veel volharding en zelfvertrouwen. Maar waar een wil is (en een droom!), is een weg. Ontdek hier 10 manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen, ook als influencer!

7. Bloggen maakt je een betere schrijver

Dat spreekt redelijk voor zich, want iedereen weet: oefening baart kunst. Als je dus begint met bloggen (en het ook volhoudt), dan zal dit je schrijfvaardigheden (zoals we dat zo mooi zeggen) alleen maar ten goede komen.

In het begin is het allemaal mogelijk wat zoeken. Maar naarmate je het schrijven onder de knie krijgt en ook je eigen stijl vindt, zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Je woorden vloeien vlotter en je geschreven identiteit krijgt vorm.

Wanneer je vaker schrijft en meer content hebt, zal je ook merken waarop je lezers het meeste reageren. Dit zal je helpen om gerichter te schrijven over wat je doelgroep graag wil lezen. En dat vertaalt zich dan weer in een groter publiek.

8. Bloggen leert je heel wat handige skills

Er komt heel wat kijken bij bloggen.

Je moet een website bouwen en onderhouden. Je moet foto’s bewerken, teksten schrijven en optimaliseren voor Google (SEO). Je moet e-mailmarketing leren om je blog te laten groeien, en ook nog affiliate marketing als je er iets aan wil verdienen. Misschien ga je wel je eigen producten verkopen en moet je daarvoor sales funnels opzetten. En dan is er nog Pinterest en sociale media …

Het zijn maar enkele vaardigheden die je nodig hebt als je van je site of blog een succesvol bedrijf wil maken. Maar heel eerlijk, dat maakt het voor mij net zo leuk! Bloggen laat je toe om voortdurend bij te leren. En daar geniet mijn vaak overactieve brein enorm van. En naar ik vermoed dat van jou ook!

Wees dus vooral erg – ik herhaal – ERG trots dat je blogt. Want dankzij je blog leer je massa’s vaardigheden die je sowieso vooruit helpen. Of dat nu is in je eigen bedrijf of als marketeer in loondienst bij het bedrijf van je dromen. The sky is the limit!

9. Je groeit ook als persoon

Bloggen laat je niet alleen groeien op vlak van skills, je groeit ook als persoon.

Bloggen verandert diepgaand wie je bent als mens. Je bouwt verdere expertise op en boost daarmee ook je zelfvertrouwen.

Je leert om geduldig te zijn (erg nodig bij mij), flexibel te reageren, nee te zeggen, focus te houden, slim geld uit te geven (nu ja…), nauwkeurig te plannen, doelen te stellen, strategisch te denken, je tijd goed te beheren, … en zo veel meer.

Ben je introvert, dan is bloggen bovendien het ideale hulpmiddel om je stem aan de wereld te laten horen, zonder dat je moet roepen in het midden van de kamer. Je kunt het doen op jouw manier en volgens jouw voorwaarden. Jij hebt de touwtjes in handen. 

10. Bloggen brengt je dichter bij je droom

Wat je droom ook mag zijn – een eigen succesvol bedrijf, meer vrije tijd om met je kinderen door te brengen, gezien worden als dé expert in een bepaalde niche en zo je droomjob scoren – bloggen brengt je een stap dichter bij de realisatie ervan.

Grotendeels dankzij al die vaardigheden die je leert en de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt.

Ik ben dankzij mijn reisblog in loondienst kunnen starten bij reisroutes.be, toen mijn grote voorbeeld en ideaal.

En nu, zoveel jaar later en ervaringen rijker, kan ik met mijn eigen bedrijf een volgende droom waarmaken: andere ondernemers en bloggers wind onder hun vleugels geven zodat ook zij hun droom kunnen realiseren. 

Je weet nooit naar waar bloggen kan leiden, maar het kan zomaar je leven veranderen.

wat is een blog? 10 redenen waarom bloggen een goed idee is

Waarom niet bloggen?

En? Heb ik je kunnen overtuigen met die 10 toch wel erg mooie redenen? Super!

Alvorens je in je pen kruipt, misschien toch nog een kleine waarschuwing. Bloggen is niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook enkele minder leuke kanten aan. En die moet ik ook durven benoemen.

1. Bloggen is veel werk

Bloggen op zich is niet moeilijk. Iedereen kan starten met een blog. Maar het vraagt wel veel inzet en discipline om steeds nieuwe zaken bij te leren.

Niets is constant, en al zeker niets in de bloggerswereld. Iets wat 6 maanden geleden werkte, doet dat niet per se nu nog. Google en Pinterest kunnen ineens hun algoritme wijzigen, wat een gigantische invloed op je bezoekersaantal kan hebben. Affiliate programma’s en voorwaarden kunnen wijzigen. WordPress heeft een update waardoor je je site moet aanpassen…

Kortom, het staat nooit stil. En daar moet je mee kunnen omgaan. Het is niet alleen veel leren. Het is VOORTDUREND veel leren.

Daarnaast vraagt ook het uitwerken van kwaliteitsvolle content veel tijd. Je moet je onderwerp opzoeken, de zoekwoorden analyseren, een concurrentieanalyse doen, je structuur bepalen, je tekst schrijven, nalezen en verbeteren, promoten … en dat voor ELKE blogpost. Telkens opnieuw.

Achter al die mooie inhoud, gaan heel wat uren schuil. Werk je nog in loondienst, dan zijn dat uren dat je anders met je gezin had kunnen doorbrengen. Of naar Bridgerton of het laatste K-drama had kunnen kijken, wel of niet met je lief uitgestrekt op de bank. 

Bloggen vergt veel werk, volharding, geduld, inzet en strategie. Alleen dan kan het een succes worden.

2. Bloggen is geen snel rijk-methode

Wil je starten met bloggen om als influencer je brood te verdienen? Houd er dan rekening mee dat het meestal maanden duurt voor je je eerste inkomsten hebt. Want je hebt verkeer nodig en dat vraagt tijd (tenzij je budget hebt om te adverteren). Bloggen betekent je inzetten voor de lange termijn.

De meeste bloggers verdienen zelfs nooit geld met hun blog. Dat komt doordat ze vaak te snel ontmoedigd zijn en niet doorbijten. Of omdat ze niet de juiste strategieën toegepast hebben om van hun blog een succes te maken.

Bovendien, eens je begint geld te verdienen met je blog, is het vaak erg inconsistent. De ene maand is zelden gelijk aan de andere, zeker als je inkomsten vooral komen uit affiliate marketing of advertenties.

Voor meer maandelijkse financiële zekerheid vul je sowieso beter aan met de verkoop van eigen (digitale) producten of diensten.

3. Bloggen kan eenzaam zijn

Hoewel er heel wat bloggers en Facebook-groepen zijn, blijft bloggen vaak een solo-onderneming. Nu ja, dat is op zich geen probleem als je graag op jezelf bent (zoals ik. Ik geniet wel van die cocon). Maar het kan ook eenzaam worden.

Uiteindelijk is het alleen jij en je computer (en eventueel Spotify). Je hebt geen collega’s met wie je kunt roddelen over de baas. Want er zijn geen collega’s. En er is geen baas, buiten jezelf. En over jezelf roddelen is mogelijk wat raar.

Zorg dus dat je een buddy hebt met wie je af en toe kan sparren en die je ook uit die cocon haalt. Dit kan een medeblogger zijn, of een erg goede vriendin.

Idealiter is het wel iemand die ook onderneemt, of dat vuur in zich heeft. En die je vuur wat kan aanwakkeren als het even op een laag pitje staat.

En zo hebben we ze allemaal gehad: 10 redenen waarom je zou moeten bloggen en 3 redenen waarom eventueel niet.

Wat denk je? Heb ik je kunnen overtuigen om te beginnen? Ik hoop in ieder geval van wel 🙂

Mocht je specifieke vragen hebben over het starten van een blog, stel ze dan gerust in de reacties hieronder.

In de komende weken vind je op deze blog steeds tips over hoe jezelf met je blog kan starten, hoe je meer verkeer naar je site krijgt, hoe je online geld kunt verdienen met je blog en zoveel meer.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en ontvang 2 x per maand de beste tips rechtstreeks in je mailbox!

Marie Lise
Search

Let's connect!

Gratis stappenplan

28 reacties

 1. Het ideale vind ik aan bloggen dat ik zelf kan bepalen wanneer ik blog en vrij ben om te accepteren wat ik wil schrijven.

 2. Wauw, wat heb je hier een mooi en uitgebreid artikel over geschreven. Heel leuk! Drie jaar geleden heb ik van mijn hobby bloggen mijn beroep gemaakt en dat is nog steeds de beste beslissing ooit. Elke dag doe ik wat ik het liefste doe en dat maakt mij heel gelukkig. Door de jaren heen zie ik veel bloggers stoppen en dat vind ik jammer, maar ik begrijp het ook vanwege het werk en alles wat erbij komt kijken. Maar ik denk nog lang niet aan stoppen.

  1. Wow! Super dat je van bloggen je beroep gemaakt hebt!
   Mocht ik ooit een podcast starten, heb je dan interesse om er op te komen spreken over hoe je dat hebt gedaan?
   En dank je wel voor het compliment <3

 3. Ik ben met bloggen begonnen om wat te doen te hebben toen ik ziek thuis kwam te zitten. Bloggen is voor mij een uitlaatklep en mijn plaatsje in de wereld waarin ik me toch waardevol voel. Er mijn werk van maken zal ik nooit kunnen want dan komt er teveel druk bij kijken. Maar zonder mijn blog zou ik niet meer kunnen.

 4. Wat een goede redenen geef je op om te bloggen. Ik ben full time blogger en het natuurlijk helemaal met je eens 🙂 maar ben het ook helemaal eens met waarom je niet zou moeten bloggen, want ook die drie punten kloppen helemaal. Ik vind de vrijheid die ik heb heel erg fijn.

  1. Wat een onwijs leuk en uitgebreid blog artikel! Ik blog nu sinds 2016 op Claire’s Mission en inmiddels ook alweer 2 jaar fulltime. Ik kan het iedereen aanraden!

 5. Wat een leuk en uitgebreid artikel, veel punten zijn herkenbaar. Ik blog al een dikke tien jaar en ben 2 maanden geleden aan een tweede blog begonnen. Zo leuk vind ik het 😉

   1. De ‘oude’ is een lifestyle- en filmblog en de nieuwe is een blog over Frankrijk, van bestemmingen tot Franse merken en tentoonstellingen in Frankrijk. Heel wat anders dus 🙂

 6. Altijd goed om te lezen dat bloggen heus niet ‘dood’ is ondanks de opkomst van Tiktok en Instagram. Wel zie ik een verschuiving dat meer samenwerkingen voor Instagram zijn in plaats van voor blogs.

 7. Ah dit had ik net nodig om te lezen! Vroeger in de hoogtijdagen een blog gehad en nu onlangs opnieuw begonnen na jaren maar is natuurlijk niet meer hetzelfde en soms wel wat demotiverend. Maar genoeg redenen om door te blijven gaan dus!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let's connect!

Gratis stappenplan

Download je GRATIS 1-pagina marketingplan

Je 1-pagina marketingplan

Schrijf je in op de nieuwsbrief en stel in 1 uur je strategisch marketingplan op!

Lees hier de privacy policy