Spot-on Marketing Logo Main

marketingtips

10 manieren om geld te verdienen met bloggen in 2023

Wil je geld verdienen met bloggen? Ja, natuurlijk! En het is mogelijk! Ontdek hier 10 manieren waarop je met je blog online geld kunt verdienen.
Meer geld verdienen met bloggen - blogstudio
Meer geld verdienen met bloggen - blogstudio

Wil je geld verdienen met bloggen? Ja, natuurlijk! Want anders zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen ;-). Maar is het eigenlijk wel mogelijk om van een blog een succesvolle onderneming te maken en er dus geld mee te verdienen?

Ja, je kunt absoluut online geld verdienen met een blog en er een bloeiende online onderneming van maken. Maar… het komt niet vanzelf. Het is geen snel-rijk-methode en het vraagt veel werk en een strategisch stappenplan.

Bovendien kun je op verschillende manieren geld verdienen met bloggen. Je kan jouw blog zo inrichten dat er een passieve stroom aan inkomsten wordt gegenereerd, bijvoorbeeld via affiliate marketing of advertising (wat dat is wordt allemaal netjes uitgelegd hieronder ;)).

Maar je kunt als blogger ook aan de slag gaan als freelance copywriter of VA voor andere bedrijven om zo geld te verdienen. Dan werk je uurtje-factuurtje. En dat is natuurlijk een heel ander business model.

Voor alle duidelijkheid: er is geen “goed” of “fout” business model. Welk model je kiest, hangt vooral af van je eigen ondernemersdroom en waarom. Hoe zie jij je bedrijf? Wat wil je graag doen? Waarom blog je? …

Het ene business model sluit ook het andere niet uit. Ze kunnen perfect naast elkaar bestaan. Ik kan je trouwens alvast dit verklappen: de meeste bloggers verdienen geld uit meerdere inkomstenstromen.

Je moet dus geen schrik hebben om je eieren in verschillende mandjes te leggen. Test onderstaande manieren uit. Kijk wat bij jou, je bedrijf, je ondernemersdroom en je waarom past. En start met geld verdienen vanuit je passie en expertise 🙂

In dit artikel overloop ik eerst enkele basisvoorwaarden waaraan je blog moet voldoen om succesvol te kunnen worden. En vervolgens ga ik dieper in op de 10 manieren waarop je geld kan verdienen met bloggen in 2023. Daarbij maak ik een onderscheid tussen (semi-)passief en actief (het uurtje-factuurtje-model) geld verdienen.

Inhoud

Sommige links in deze blogpost zijn affiliatelinks. Dat wil zeggen dat als je iets via deze links koopt, ik hierop een kleine commissie ontvang. Dit heeft echter geen gevolgen voor jou als koper. Maar het helpt me wel om Blogstudio te onderhouden :). Dank je wel! 🙏

Ontvang je nieuwe blogposts graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Basisvoorwaarden voor een succesvolle blog

Maar hold your horses!

Wil je met je blog geld verdienen en er een volwaardige online onderneming van maken, dan is het belangrijk dat je eerst deze punten op orde hebt.

Graag meer info? Check dan ook zeker dit artikel over hoe je met een goede basis aan je blog begint.

Je blog ziet er professioneel uit

Investeer (verstandig) in je blog.

Koop een eigen domeinnaam (kostprijs ongeveer 8 euro/jaar) zodat je site eigen URL heeft, bijvoorbeeld www.mijnfantastischeblog.be is, en niet  mijnfantastischeblog.wordpress.com.

Gebruik goede hosting, zodat je site beschermd is tegen malware, en snel laadt. Ikzelf gebruik hosting van Hostinger

Hostinger
Hostinger biedt geregeld sterke kortingen.

Als je je blog in WordPress bouwt – wat ik aanraad – investeer dan meteen in een premium WordPress-thema dat je site meteen naar een hoger niveau tilt.

WordPress biedt heel wat gratis thema’s, en dat is prima voor een hobbyblog. Maar wil je met je blog geld verdienen, dan is een betalend premium thema een absolute must.

Je site ziet er niet alleen meteen professioneler uit, het is ook goed gecodeerd en het geeft je de flexibiliteit die nodig is om je blog te laten groeien.

Ikzelf gebruik een thema van Bluchic. Ik hou van de vrouwelijke designs en de gebruiksvriendelijkheid van hun thema’s. Maar ook bijvoorbeeld op Themeforest vind je massa’s premium WordPress thema’s.

Blogstudio - Bluchic
Hou je van zachte kleuren en goede designs? Kijk dan zeker eens naar de WordPress-templates van Bluchic!

Je beschouwt je blog als een volwaardig bedrijf

Zie je blog als een volwaardige onderneming, zelfs al heb je dat gevoel misschien nog niet.

Denk meteen groot en als een ondernemer. Dat betekent:

Bepaal je doelpubliek en ideale lezer

Richt je tot een specifieke groep mensen. Want het gekke is: als je iedereen probeert aan te spreken, zal niemand zich uiteindelijk aangesproken voelen. En dan bereik je dus niemand.

Veel bloggers (en ook ondernemers) vinden dit een enge gedachte, want ze lijkt contra-intuïtief. Maar toch werkt het zo.

Ieder merk heeft een specifieke doelgroep (of niche) voor ogen. Het doelpubliek van Primark is heel anders dan dat van Hugo Boss, hoewel ze allebei kledij verkopen. En bij blogs is dat precies zo.

Leer je doelpubliek kennen

Wat leeft bij je niche? Welke dromen hebben ze? Waar lopen ze tegenaan? Alleen als je dit in kaart brengt, weet je hoe je met blog je doelgroep kunt helpen en waarde kunt geven.

Als je je blog als onderneming ziet, vertrek je vanuit je lezer. Je zet jezelf in zijn/haar schoenen en schrijft vanuit dat standpunt. En dat is misschien wel het grootste verschil met een hobbyblog. Daar schrijft de blogger meestal vanuit zichzelf, over eigen ervaringen, verlangens, problemen…

Ook als je blog goed loopt, blijft het belangrijk om bij te houden wat er leeft bij je lezers. Check op Google Analytics wat je meest gelezen berichten zijn, of doe een peiling bij je lezers via social media of je nieuwsbrief. Ook uit vragen die je krijgt via e-mail en blogreacties kun je vaak veel afleiden.

Zet duidelijke SMART-doelen

Je zal geen geld verdienen met je blog als je maar wat blogberichten schrijft (zelfs al zijn dat er erg veel) en op sociale media post zonder plan. Je hebt een strategie nodig met een stappenplan en duidelijke doelstellingen. Deze doelstellingen moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART) zijn.

Voorzie tijd om aan je blog te werken

Als je fulltime werkt en daarnaast ook nog een druk gezin hebt, is het niet altijd eenvoudig om ook nog aan je blog te werken. Voorzie daarom wekelijks specifieke tijd voor je blog. Al is het maar enkele uurtjes. Blokkeer ze in je agenda. En plan wat je in die tijd kan doen.

Wees hier wel realistisch in. Kun je bijvoorbeeld 6 uur per week vrijmaken, verwacht dan niet om werk te kunnen doen dat 8 uur vraagt. Zo jaag je alleen maar jezelf op, zul je het gevoel krijgen dat je nooit genoeg doet en is er kans dat je uiteindelijk zal opbranden.

Probeer de tijd die je hebt zo gefocust mogelijk in te zetten. Laat je niet afleiden door een nieuw bericht op Messenger of nieuwe stories op Instagram. Stick to the plan: je doelen en volgende actiepunten, stap per stap.

Je hebt de juiste systemen ingesteld

Je hebt je site geoptimaliseerd voor SEO

Als je van je blog een business wil maken, heb je bezoekers nodig. En hoewel je ook verkeer, zichtbaarheid en autoriteit kunt opbouwen via sociale media, zal het overgrote deel van je blogverkeer komen via de zoekmachines, en dan vooral Google.

Doe een zoekwoordonderzoek. Analyseer waar je ideale lezer naar op zoek is en gebruik die zoektermen in je content en op je site.

Ik ben volop bezig aan een blogpost waarin ik stap per stap uitleg hoe je een zoekwoordonderzoek uitvoert.

Ontvang je nieuwe blogposts graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Blogstudio - keysearch
Zo ziet een zoekwoordonderzoek in Keysearch eruit.

E-mailmarketing

Je hebt je e-mailmarketing op poten gezet en verzamelt actief e-mailadressen, bijvoorbeeld via een gratis weggever.

Ik gebruik zelf MailerLite, dat onder 1000 inschrijvingen gratis te gebruiken is, zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid of mogelijkheden. Groeit je lijst, dan blijven de betaalde abonnementen ook betaalbaar.

Blogstudio - Mailerlite
Tot 1000 inschrijvingen is MailerLite gratis te gebruiken!

Je weet hoe je geld wilt verdienen met je blog

Hieronder vind je 10 manieren waarop je als blogger geld kan verdienen. Kies hieruit die verdienmodellen (meervoud!) die het dichtst aanleunen bij je doelstellingen. 

TIP: neem zeker affiliate marketing mee. Het is één van de meest passieve vormen en dus een geweldige manier om inkomsten te generen.

Je blijft investeren in je blog

Zorg geregeld voor nieuwe content (of update je bestaande). En promoot, promoot, promoot. Deel je berichten op sociale media. Stuur een maandelijkse (of wekelijkse) nieuwsbrief naar je volgers. Blijf actief bezoekers naar je website leiden.

In dit artikel lees je hoe in 9 stappen meer bezoekers naar je website kunt leiden. 

5 manieren om passief geld te verdienen met bloggen

Verdien met affiliate marketing

Affiliate marketing is één van de meest passieve manieren om geld te verdienen met je blog. En daarmee is het ook één van de populairste. Je hebt bovendien geen massa’s verkeer nodig om er al iets mee te kunnen verdienen. Als je het goed aanpakt, tenminste.

Maar wat is het eigenlijk? Bij affiliate marketing sluit je je aan bij het affiliate programma van een product of dienst dat je bij voorkeur ook zelf gebruikt. Je promoot vervolgens het product op je blog en voegt hier je unieke affiliate link aan toe. Als lezers dan via die link het product kopen, dan krijg je hiervoor een commissie. Die verschilt van programma tot programma en kan gaan van 1% tot zelfs 50%.

Bijna alles kan gepromoot worden met affiliate links, van hotels, elektronica, verzekeringen, huurwagens tot software of programma’s. Wat je niche ook is, er bestaan ongetwijfeld affiliate programma’s voor.

Grote namen zoals Amazon, Bol.com, Coolblue of Booking hebben hun eigen affiliate programma. Maar de meeste merken zijn aangesloten bij affiliate platformen zoals TradeTracker, Awin en Daisycon

blogstudio - tradetracker
TradeTracker nodig je uit om je content te "monitezen"... Ken jij een beter Nederlandstalig woord?

Als je wil verdienen met affiliate links, dan moet je de inhoud van je blog hiernaar richten en het strategisch aanpakken.

Het volstaat niet om 500 affiliate links in een blogartikel te plaatsen (dat is trouwens sowieso geen goed idee). Pas als je lezers vertrouwen hebben in jou en je expertise zullen ze ook effectief overgaan tot conversie en het product kopen.

Promoot daarom enkel producten waar je zelf ervaring mee hebt of waar je zeer grondig onderzoek naar gedaan hebt. Zorg ook dat de producten aansluiten bij je doelgroep.

Als je je richt tot hondenliefhebbers, dan moet je niet ineens een hotel in Bali promoten omdat je daar toevallig laatst op vakantie geweest bent.

Je zou dan wel een uitgebreid artikel kunnen schrijven over de leukste hotels in de Ardennen waar je met je hond kan verblijven, en hier je affiliate link naar Booking in verwerken.

Merk je het verschil?

Er zullen in de toekomst nog heel wat artikelen over affiliate marketing op Blogstudio verschijnen. 

Ontvang je nieuwe blogposts graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Verdien met het plaatsen van advertenties

Een andere manier om passief inkomen te generen via je blog is door het plaatsen van display advertenties. De meeste bloggers werken hiervoor samen met een advertentienetwerk, maar je kan ook rechtstreeks advertentieruimte op je blog verkopen.

Via een advertentienetwerk

De bekendste advertentienetwerken zijn Google AdSense, Ezoic, Media.net, Monetag of Mediavine (vooral voor Engelstalige sites). Zo’n netwerk treedt op als tussenschakel tussen jou (de uitgever) en mogelijke adverteerders.

De advertenties die verschijnen op je blog zijn ofwel gelinkt aan je content of afgestemd op de lezer (je kent het wel, het zijn die ads van dat kleedje van Esprit dat je overal blijven achtervolgen 😉 !).

Blogstudio - Google AdSense
Google vind je content belangrijk! En verdient er graag mee 🙂

Hoeveel je verdient, hangt volledig af van het aantal bezoekers dat je hebt op je site per maand. Betalingen gebeuren vaak op basis van EPMV (= earnings per thousand views). Dat wil zeggen dat je een bepaald bedrag betaald krijgt voor elke 1000 keer dat een advertentie op je site gezien werd.

Dat bedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals je niche of de taal van je blog (Engelse ads betalen beter), en kan liggen tussen de 1,5 euro (bij Google Adsense), tot 10 – 18 euro (bij Ezoic).

En dat is meteen ook het grote struikelblok. Want je moet heel wat bezoekers op je site hebben voordat je hier groter geld mee kan verdienen.

Als je als startende blogger om en bij de 1000 pageviews per maand hebt, kun je bij Ezoic tussen de 10 en 18 euro per maand verdienen. Heb je 100 000 pageviews per maand (voor alle duidelijkheid: dat is erg veel!), dan wordt het wel serieus de moeite en verdien je tussen de 1000 en 1800 euro per maand. 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het inzetten van ads. Ze kunnen de leeservaring van je bezoekers belemmeren. Ik vind zelf niets zo ergerlijk als een website die voor de helft ingenomen is door advertenties, en klik dan vaak ook snel weg. Verder kunnen ze ook je site vertragen, wat dan niet goed is naar SEO.

Beslissen of je met ads werkt, is dus altijd wikken en wegen. Voorlopig wegen voor mij de voordelen niet op tegen de nadelen, dus ik zet ze niet in op Blogstudio. Maar zeg nooit nooit.

Zelf advertentieruimte te verkopen

Een andere manier om geld te verdienen met advertenties is om zelf ruimte te verkopen. Een adverteerder betaalt je dan een vast bedrag om voor een bepaalde tijd een advertentie op je blog weer te geven. Dat kan bijvoorbeeld op een pagina met een artikel gelinkt aan het onderwerp van de advertentie.

Om te bepalen hoeveel je vraagt voor je advertentieruimte, kun je het EPMV-systeem toepassen: bepaal voor jezelf een basisbedrag per 1000 page views (voor startende blogs bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 euro, maar je ook hoger of lager gaan) en doe de rekensom met het effectief aantal pageviews (te zien in je Google Analytcis).

Heb je bijvoorbeeld 10.000 pageviews per maand, dan kun je zo per maand 50 of 100 euro voor een advertentie in je zijbalk vragen.

Het grote voordeel is dat deze vorm van ads je site niet vertraagt, en dat je ook zelf volledige controle hebt over welke ads precies waar getoond worden.

Het nadeel is dat als je verschillende advertentieruimtes verkoopt, bijvoorbeeld op elke pagina van je blog, dit wat organisatie en administratie met zich kan meebrengen.

Plaats gesponsorde gastblogs

Je kunt ook geld verdienen met het plaatsen van gesponsorde berichten. Zodra je blog gevonden begint te worden op Google, zul je berichten krijgen van adverteerders die op je blog een gesponsord bericht willen plaatsen. Zij bezorgen je de tekst en bijhorende foto’s; jij plaatst het bericht op je site.

Zorg er sowieso dat het onderwerp van de gastblog of het merk dat in het bericht wordt gepromoot past bij je blog en niche. Don’t sell your soul to the devil…

Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoeveel je voor een gesponsorde post kunt vragen. Je kunt dezelfde formule gebruiken als voor advertentieruimte (dus op basis van je maandelijkse pageviews en een zelf bepaalde EVMP-waarde).

Of je kan ook kijken naar het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand dat je site heeft. Zo deed ik het meestal. Als basisprijs vroeg ik 50 euro, en voor elke 1000 pageviews kwam er 10 euro bij.

Ben je een startende blog met minder dan 1000 unieke bezoekers per maand, dan kun je bijvoorbeeld 50 euro vragen. Heb je 5000 bezoekers unieke bezoekers per maand, dan wordt het 50 + (5 x 10) = 100 euro.

Voor alle duidelijkheid: bij deze berekening ga ik ervan uit dat je niet zelf het bericht moet schrijven of foto’s en ander materiaal moet zoeken. Is dat wel het geval, reken dit dan ook in je prijs (kleine sidenote: dit is dan niet echt meer een passieve vorm van inkomen generen, want je doet ook zelf nog extra werk).

In ieder geval: ken de waarde van je blog en je werk.

Verkoop je eigen digitale producten, zoals eBooks, planners, templates…

Eén van de beste manieren om online geld te verdienen, is via de verkoop van digitale producten. Denk bijvoorbeeld aan eBooks, planners, (Canva-)templates… Je bundelt waardevolle informatie en verkoopt deze via je site aan je doelpubliek.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je een reisblog voor wandelaars, schrijf dan een reisgids over bijvoorbeeld de Ardennen met praktische info gericht op wandelaars. Gaat je blog over persoonlijke ontwikkeling, maak dan een planner die je lezers kunnen gebruiken om te manifesteren.

Je kunt ideeën vinden door in Google Analytics te kijken wat je meest gelezen blogposts zijn. Of op basis van vragen die lezers je stellen in mails of reacties.

Het grote voordeel van zo’n digitaal product is dat je het één keer maakt en dan telkens opnieuw kan verkopen. Het is met andere woorden schaalbaar.

Luister je soms naar podcast? Check dan zeker Gewoon Online van Maxine Stevens van de Online Product Academy. Zij geeft heel wat informatie over het maken en verkopen van online producten.

Bundel je kennis in een online cursus

Een stap verder dan een eBook is een online cursus. Online cursussen zijn booming business, grotendeels met dank aan COVID.

Het ontwikkelen van een volledige cursus met een werkboek, videomateriaal…  vraagt uiteraard veel meer werk en tijd dan het schrijven van een eBook. Maar je kunt je online cursus voor meer geld verkopen.

Wat je niche ook is, het is altijd mogelijk om een online cursus te maken. Blog je over astrologie? Leer je lezers in een cursus hoe ze zelf hun geboortehoroscoop kunnen analyseren. Schrijf je over mode? Maak dan een cursus over hoe je lezers hun stijl kunnen vinden. Net zoals bij de online producten zijn de mogelijkheden eindeloos.

Het is sowieso een goed idee om niet holderbolder aan een cursus te starten alvorens te onderzoeken of de vraag er is. Maak bijvoorbeeld een vrijblijvende wachtlijst en zie hoeveel mensen zich hiervoor inschrijven. Of start met een minder arbeidsintensief online product zoals een eBook en wacht af hoe dit verkoopt en of er vraag is naar meer.

En 5 andere manieren om geld te verdienen met bloggen

Maak een ledenwebsite

Dé ultieme droom van veel online ondernemers is het opzetten van een ledenwebsite. Je maakt een deel van je site enkel toegankelijk voor leden die hiervoor met een maandelijks of jaarlijks abonnement voor moeten betalen.

Wat is het grote voordeel hiervan? Je kan rekenen op een vaste en regelmatige bron van inkomsten. Want hoewel online producten en cursussen schaalbaar zijn, is het altijd afwachten hoeveel je er effectief elke maand zal verkopen.

Dat probleem heb je veel minder bij abonnementen. Vaak nemen klanten een maandelijks pakket (of misschien zelfs een jaarlijks tegen korting) en zolang ze niet opzeggen, kun je zo rekenen op maandelijks terugkerende inkomsten.

Wat je precies biedt aan je leden, is voor iedere niche of site weer anders, en kan variëren van Canva-templates zoals Bluchic tot business advies en live coachings zoals de Business Clarity Community van Caroline Claeys.

Maar wat je ook biedt, de content moet waarde bieden en van hoge kwaliteit zijn, anders verlies je je leden.

Je vraagt je misschien af waarom een ledenwebsite niet bij de passieve verdienmethodes staat? Heel simpel: wil je er een succes van maken, dan zul je ook zelf tijd in de community moeten steken.

Bied je bijvoorbeeld templates, dan moet je elke maand zorgen voor nieuwe aanvullingen. Mik je eerder op een community, dan is het belangrijk dat je die levend kan houden door vragen te beantwoorden, interactie op gang te trekken, eventuele coaching calls…

Verkoop fysieke producten

Hoewel het meer voor de hand ligt om online producten te verkopen, kun je gerust ook overwegen om fysieke producten te verkopen. Dit kunnen bijvoorbeeld sieraden zijn die op een of andere manier gelinkt zijn met je blog. Of merchandise, als je site erg groot wordt.

Het verschil met online producten is vooral dat je je fysieke producten moet opsturen met de post (redelijk vanzelfsprekend). Dit maakt het heel wat minder passief: je moet het pakje maken, naar de post brengen en dan hopen dat het op tijd en zonder problemen geleverd wordt.

Het wordt al iets passiever als je kiest voor print on demand. Print on demand is ideaal als je zelf ontworpen bekers, t-shirts, posters… wil verkopen. In plaats die op voorhand te laten drukken en dan als voorraad zelf in huis te nemen, wordt er pas een ontwerp gedrukt als het effectief verkocht wordt. Je print on demand-partner staat ook in voor de verzending.

De marges (= wat je kan verdienen) zijn lager dan wanneer je je producten in bulk zou aankopen en zelf zou verzenden, maar het bespaart veel tijd. En ook logistiek zit je nooit met overstock.

Ik heb bijvoorbeeld een Etsy shop, gelinkt aan mijn reisblog, waar ik reisposters verkoop via Gelato, mijn print on demand-partner die wereldwijd drukt en verzendt. Als iemand in de Verenigde Staten een poster koopt, wordt hij daar lokaal gedrukt en verzonden. Idem voor een koper uit Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk.

blogstudio - gelato
Gelato helpt je om wereldwijd je eigen producten te verkopen.

Werk als freelance blogger of copywriter

Kun je maar niet genoeg krijgen van schrijven, dan kun je ook freelance bloggen voor andere sites of bedrijven.

Veel online marketingbureaus zoeken geregeld naar copywriters om blogs te schrijven voor hun klanten. Vacatures vind je op platformen zoals freelancer.be, Gighouse of jellow en er zijn er nog een pak meer.

Maar soms kun je ook aan de slag voor andere blogs. Vooral grotere blogs maken soms gebruik van ghostwriters om in hun vele content te kunnen voorzien.

Ga aan de slag als freelance VA of coach

Zoals ik ook al in dit artikel schreef, leer je als blogger heel wat vaardigheden. Naast het schrijven, leer je een website bouwen, SEO, Pinterest, sociale media, e-mailmarketing… Heel veel skills waar ook andere bedrijven graag een beroep op doen. Die vaardigheden kun je dus perfect inzetten om anderen tegen betaling te helpen. 

Dit kan bijvoorbeeld als virtuele assistent of VA. Werk je bijvoorbeeld graag met Pinterest en merk je bovendien dat het platform massa’s bezoekers naar je website brengt? Dan kun je als VA de Pinterest-accounts beheren van andere ondernemers die het platform minder “voelen”. Of ben je vooral fan van Instagram? Dan kun je andere ondernemers helpen bij het beheer van hun account.

Je kunt nog een stap verder gaan en als coach of consultant anderen leren hoe ze zelf met bepaalde tools aan de slag kunnen gaan.

Waar je ook VA of coach in wordt, spits je vooral toe op wat je écht graag doet en waar je goed in bent. Gebruik je blog als je portfolio. Je ervaring en expertise spreken dan voor zich.

Verkoop je blog

De laatste manier om geld te verdienen met je blog is misschien wel de meest verrassende… en radicale. Je kunt je blog verkopen.

Misschien denk je nu: “Wat? Ik ga mijn baby’tje toch niet verkopen? Ik heb er zo hard aan gewerkt!” En toch is er een markt voor. Sommige blogs worden voor duizenden euro’s verkocht.

De uiteindelijke prijs is afhankelijk van verschillende factoren: hoeveel geld je blog elke maand oplevert, hoeveel berichten er op staan, wat de DA of domein autoriteit is van je domein…

Wat sowieso belangrijk is, is dat je blog strategisch is opgebouwd, rond een duidelijke niche en een concreet verdienmodel. Zo kan een potentiële koper ook inschatten hoe snel ze haar investering kan terugverdienen. Persoonlijke blogs die helemaal draaien rond jou zullen niet verkopen.

Eens je dus weet je een blog op de juiste manier opzet en winstgevend maakt, kun je hiervan een verdienmodel maken.

Meer tips om geld te verdienen met bloggen

Voilà. Dat waren 10 manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen. Ik wuif je graag uit met nog enkele laatste tips:

Diversifieer je inkomen

Ik heb het al geschreven, maar wil je geld verdienen met bloggen, dan is het erg belangrijk dat je je eieren niet allemaal in één mandje legt. Kies verschillende manieren waarop je inkomen wil genereren. Er zullen altijd schommelingen zitten op de inkomstenstromen. En als het met de ene stroom wat minder gaat, kun je het zo (hopelijk) compenseren met een andere. 

Mix & match. Ik raad sowieso aan om altijd affiliate marketing in je mix op te nemen. Maar kies voor de rest methoden die dicht liggen bij je doelstellingen, wat je graag doet en wat relevant is voor je ideale lezer of niche.

Als je graag plaatsonafhankelijk wil werken, moet je bijvoorbeeld geen fysieke producten verkopen die je zelf moet opsturen. Print on demand kan dan weer wel. En als je vooral passief wil verdienen of eigenlijk genoeg hebt met het schrijven van je eigen blogs, moet je niet bloggen als freelancer voor anderen.

Er zijn geen juiste of foute methodes. Maar weet wel dat niet alle methodes even snel gaan. Als freelance blogger waar je kan factureren, zul je veel sneller starten met verdienen, dan bijvoorbeeld via de verkoop van je eBook of online cursus waar je eerst een community moet opbouwen. Maar freelance bloggen is dan op zijn beurt weer veel minder schaalbaar.

Het zal dus altijd opnieuw wikken en wegen zijn, afhankelijk van je prioriteiten.

Laat je niet overweldigen

En dat brengt me naar het tweede puntje. Bloggen, zeker als je het beschouwt als een online onderneming, kan zeer overweldigend zijn.

Je moet je site bouwen, je eerste artikelen schrijven, je sociale media opzetten, ondertussen ook denken aan je verdienmodel, je aanmelden bij affiliate programma’s, bezoekers op je website krijgen, je SEO in orde zetten, eventueel starten aan een online product…

Professioneel bloggen vraagt een staaltje projectmanagement. En het is absoluut niet altijd gemakkelijk om te zien waar je eerst mee moet beginnen. Of wat dus de prioriteiten zijn.

Ik werk volop aan een blogplanner. Daarin leid ik je stap per stap naar een winstgevende blog.

Schrijf je in op de nieuwsbrief, en je komt als eerste te weten wanneer de planner beschikbaar is!

Wees geduldig

Ja, je kunt zeker geld verdienen met bloggen. Maar je moet geduldig zijn. Je verdient er niet op 1-2-3 geld mee. Het vraagt tijd en moeite om van je blog een succesvolle online onderneming te maken.

Ga dus ook niet overhaast te werk. Geef nog niet meteen je fulltime job op. Zie je blog van in het begin als een onderneming, met een duidelijk doel en plan. Denk en neem beslissingen als een ondernemer, maar geef het tijd om te groeien.

Plan elke week tijd in om aan je blog te werken, en houd je daaraan, steeds met dat einddoel voor ogen.

Geloof in jezelf en je blog

Yes, you can! Als je start met de juiste mindset en strategie, dan kan ook jij kunt van je blog een winstgevend bedrijf maken.

Spreek ook met anderen over je blog als een bedrijf. Laat je niet van de wijs brengen bij eventuele negatieve reacties (“want is bloggen geen hobby?”). Mensen weten vaak niet wat er allemaal komt kijken bij het uitbouwen van een winstgevende site.

Laat ze maar denken. Jij en ik weten wel beter. Ik geloof in jou. Geloof dus ook in jezelf.

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust in de reacties hieronder! Ik probeer asap te antwoorden :).

Marie Lise
Search

Let's connect!

Gratis stappenplan

2 reacties

  1. Wat een heerlijk uitgebreid blog artikel en wat een fijne tips! Ik ben nogsteeds niet begonnen met een nieuwsbrief. Misschien toch maar gaan doen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let's connect!

Gratis stappenplan

Download je GRATIS 1-pagina marketingplan

Je 1-pagina marketingplan

Schrijf je in op de nieuwsbrief en stel in 1 uur je strategisch marketingplan op!

Lees hier de privacy policy